Kézi vagy automata váltó?

A legtöbb autósiskola esetén fel sem merül ez a választási lehetőség, hiszen az iskolák nagyrészt csak kézi váltós gyakorlati oktatást vállalnak. Nálunk – a megyében szinte egyedülálló módon – lehetőség van mind kézi, mind automata váltós autón tanulni, illetve vizsgázni.

Az alábbiakban összefoglalnám, miket érdemes mérlegelni, mielőtt meghozzuk ezt a döntést, de először egy háttér: míg a tengerentúlon eladott autók nagyrészt automata sebességváltóval szereltek, az európai piacon kevésbé terjedtek el – a hazai vásárlók inkább a kézi váltóval vásárolnak autót, és lemondanak erről a kényelmi extráról. Ez a trend viszont (bár kétségkívül lassan) meg fog fordulni a hibrid és elektromos autók további terjedésével, hiszen ezeket kizárólag automata váltóval szerelik.

Kézi (manuális) váltó

A fent említett trendforduló viszont valóban lassú. Ha figyelembe vesszük a Magyarországra importált nagy számú használt autót, látni fogjuk, hogy az itthoni trendek minimum öt éves lemaradásban vannak a nyugat európaihoz képest. Az átlagos magyar autóban a következő jó pár évben még biztosan szükség lesz a kézi váltós tapasztalatra. Használt autó vásárlásakor jóval nagyobb a választék. De gondolhatunk akár arra is, hogy ha egy-egy alkalommal valamely ismerősünk autóját kell vezessük, abban milyen váltó lesz?

Automata váltó

Az automata váltós autó nagy előnye a könnyebb kezelhetőség. Vezetés közben nem kell a kuplunggal, illetve a kézi váltóval foglalkozni. Figyelmünk kevésbé oszlik meg, a dugóban araszolásnál nem kell tartanunk a lefulladástól. Ezek főleg a kezdő, gyakorlatlan vezetőknek okoznak problémát, így automata váltós autóval jóval könnyebb levizsgázni is.

Hátránya, hogy a megszerzett jogosítványban feltüntetésre kerül a korlátozás, hogy csak automata váltós autót vezethetünk. A korlátozást különbözeti vizsgával lehet feloldani.

Melyiket válasszam?

Az emberek többségének az automata váltó csupán kényelmi funkció. Talán úgy tűnhet, hogy a saját üzletem ellen beszélek, de őszintén azt javaslatom, hogy aki teheti, próbáljon meg korlátozás nélküli jogosítványt szerezni.

Az automata váltós autót azoknak szoktuk ajánlani, akik

  • biztosak abban, hogy csak modern, hibrid vagy elektromos hajtáslánccal szerelt autót fognak vezetni a jövőben,
  • egészségügyi okokból (pl. műtött bal térd) nagy nehézséget okozna a kuplung használata, illetve akiknek
  • egyéb okokból extra nehézséget lenne kézi váltós autón tanulni és vizsgázni.

A jogosítvány korlátozása attól függ, hogy a vizsgát milyen autóval teljesítettük (függetlenül attól, hogy milyen autón tanultunk). Ez azt jelenti, hogy a döntést akár a gyakorlati oktatás közben is meg lehet változtatni akár az egyik, akár a másik irányba.